Loading...

Κότες

Ιαπωνικό Μπανταμ (Japanese Bantam Chicken)

Το Ιαπωνικό Μπανταμ (Japanese Bantam) είναι ένα μικροσκοπικό κοτόπουλο με ευδιάκριτα χαρακτηριστικά γνωρίσματα τo μεγάλο λειρί, τα μεγάλα φτερά που αγγίζουν το έδαφος, τα κυρτού σχήματος φτερά ουράς και τα πολύ κοντά πόδια. Το Ιαπωνικό Bantam είναι ένα εξαιρετικό πουλί επίδειξης, αλλά και καλό κατοικίδιο , απαιτεί λίγη τροφή και χώρο. Έχει κοσμήσει τους κήπους της ιαπωνικής αριστοκρατίας για πάνω από 350 έτη.

Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι το είδος αυτό δημιουργήθηκε στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου αναπτύσσεται ακόμα και σήμερα. Το Japanese Bantam απολαμβάνει έναν υψηλό βαθμό δημοτικότητας στη Μαλαισία, και είναι πολύ κοινό στην Ιάβα της Ινδονησίας. Άρχισε να εμφανίζεται στην ιαπωνική τέχνη γύρω στα 1635. Εμφανίζεται επίσης στην ολλανδική τέχνη της ίδιας εποχής. Αυτό συνιστά ότι οι ολλανδοί έμποροι καρυκευμάτων το έφεραν πιθανώς ως δώρο στους Ιάπωνες από ασιατικούς λιμένες καρυκευμάτων, όπως το Hoi An του Βιετνάμ και πιθανό από την Ιάβα, μέρος ολλανδικής αποικίας εκείνη την εποχή.

   

Κότα Lakenvelder

Το Λακενβέλντερ (Lakenvelder ή Lakenfelder) είναι ένα είδος κοτόπουλου που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1830 στη Γερμανία παρά το ολλανδικό όνομά του. Τα χαρακτηριστικά της φυλής είναι μαύρο κεφάλι, περιλαίμιο, και ουρά, λευκό σώμα, άσπρο δέρμα και χρωματισμένα πόδια.

Το Lakenvelder είναι ένα εύκολο για εκτροφή είδος, όντας καλός φυτοφάγος εάν του επιτρέπεται η ελεύθερη βοσκή, ενώ μπορεί να ανταπεξέλθει εξίσου καλά και υπό περιορισμό. Έχει μικρό σώμα βάρους 1,8 - 2,2 κιλ. και γεννά αυγά λευκού ή κρέμώδους χρώματος. Το Lakenvelder δημιουργήθηκε στο Levant από το αιγυπτιακό Fayoumi και περσικούς προγόνους. Αναπτύχθηκε ως φυλή για αιώνες στην Παλαιστίνη. Εβραϊοι μετανάστες έφεραν αυτήν την αρχαία φυλή στην περιοχή Westfalen της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εποχής.

   

Kότα Phoenix

Το Φοίνιξ (Phoenix) είναι ένα από τα πολλά είδη κοτόπουλου με μακριά ουρά που αναπαράγονται στην Ιαπωνία εδώ και χίλια έτη. Το Phoenix ξεχωρίζει για τη μεγάλη μεγέθους ουρά στους κόκκορες (αρσενικά). Τα αρσενικά δεν αλλάζουν τα φτερά τους ενώ τα θηλυκά τα αλλάζουν κανονικά. Οι ιάπωνες πτηνοτρόφοι, με το πέρασμα των αιώνων, έχουν μέσα από επίπονες διαδικασίες συντελέσει στη δημιουργία και τη διαιώνιση του είδους.

Το Phoenix Chicken έγινε αποδεκτό στα αμερικανικά πρότυπα τελειότητας της ένωσης πουλερικών το 1974 με τις χρυσές και ασημένιες ποικιλίες. Πρόσφατα η μαύρη κόκκινη ποικιλία έχει περιλήφθεί επίσης.

   

Κότα Sebright

Σύμφωνα με τις προθέσεις του δημιουργού του, το Σεμπράιτ (Sebright) είναι ένα διακοσμητικό κοτόπουλο. Έχει μικρό ανάστημα και βάρος κατα μέσο όρο 625 γραμμάρια για τα αρσενικά και 570 γραμμάρια για τα θυλικά. Οι μικρή πλάτη του, το αναλογικά μεγάλο στήθος του, και τα φτερά του που κλίνουν προς τα κάτω, του δίνουν ένα χαρακτηριστικό καμαρωτό ύφος. Έχει φτέρωμα που διαγράφεται γύρω από τις άκρες ομοιόμορφα με μαύρο, σε μια βάση είτε του σκοτεινού χρυσού είτε υπόλευκου ασημί χρώματος. Τα πόδια είναι γυμνά με δέρμα μπλέ χρώματος.

Οι κόκκορες Sebright φέρουν κόκκινο λειρί και λοφίο με λεπτές μυτερές απολήξεις, με μια απο αυτές να γέρνει χαρακτηριστικά πίσω από το κεφάλι. Δεν είναι εκμεταλεύσιμες κότες ούτε για παραγωγή αυγών, ούτε για παραγωγή κρέατος. Λόγω του μικρού τους μεγέθους και των σχετικά μεγάλων φτερών, είναι ένα από τα λίγα είδη κοτόπουλων που έχει την ικανότητα να πετά.

   

Μαύρη Ισπανική Κότα (Spanish Black Chicken)

Η Ισπανική μαύρη κότα (Black Spanish) είναι ένα Ισπανικό είδος κότας. Είναι πιθανά η παλαιότερη φυλή πτηνών Μεσογειακής κατηγορίας. Οι Βρετανοί έχουν αρχεία που χρονολογούνται από το 1572 αναφερόμενα σε αυτό το είδος. Αναγνωρίστηκε από την Αμερικανική ένωση πουλερικών το 1874. Δημιουργήθηκε στην Ισπανία, και ήρθε στην Αμερική μέσω των καραϊβικών νησιών.

Έχει γυαλιστερό μαύρο φτέρωμα, ζυγίζει 2,7 έως 3,1 κιλ, και συσχετίζεται πολύ με τηMinorca και Καστιλιανικές φυλές. Το πιό ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμά τους είναι οι άσπροι, χαμηλοί κρεμαστοί λοβοί των αυτιών τους, οι οποίοι είναι πραγματικά υπερανεπτυγμένοι. Έχουν ένα λειρί, τέσσερα δάχτυλα στα πόδια, και δεν έχουν φτερωτό λόφίο. Οι κότες γεννούν αυγά που είναι μεγάλα, λευκού χρώματος, με έναν μέσο όρο τριών εβδομαδιαίως, 150-180 αυγά ετησίως.

   

Κότα Wyandotte

Το Wyandotte είναι ένα είδος κότας που κατάγεται από τις Η.Π.Α.. Τα πρώτα δείγματα της φυλής εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1870. Το Wyandotte έχει ένα μέσου μεγέθους στήθος, ροδαλό λειρί και καθαρά πόδια. Τα φτερά είναι πεπλατισμένα και έχουν αόριστη διάταξη. Η πίσω περιοχή του σώματος είναι χνουδωτή. Τα πόδια είναι κίτρινα, αν και ένας ασημένιος Wyandotte που δένεται μπορεί να έχει γκρι. Επωάζουν περιστασιακά τα αυγά τους.

Οι κότες (θηλυκά) γεννούν περίπου 200 αυγά ετησίως. Τα αυγά είναι καφέ χρώματος. Οι κότες ζυγίζουν περίπου 2,7 κιλ. και οι κόκκορες ζυγίζουν περίπου 3,8 κιλ. Τείνουν να είναι αρκετά φιλικές, και μη επιπόλαιες, και αποτελούν καλά κατοικίδια ζώα για τους ανθρώπους. Είναι επίσης “ωδικά”, βγάζοντας εύηχα κακαρίσματα σε καθημερινή βάση.

   

Κότα Yokohama

Το Γιοκοχάμα (Yokohama) είναι ένα είδος κότας που δημιουργήθηκε στη Γερμανία το 19ο αιώνα. Αναπτύχθηκε από δύο διαφορετικές ιαπωνικές φυλές, ο αρχικός πρόγονος είναι το Minohiki ή "Saddle Dragger". Το Yokohama είναι πρώτιστα διακοσμητικό για πολλούς, αλλά είναι πραγματικά και ένα άριστο είδος, για τους προαστιακούς φίλους πουλερικών λόγω της ήρεμης συμπεριφοράς του. Πλεονέκτημα του είναι επίσης η σχετικά ήσυχη φωνή του.

Γεννά αυγά κρεμώδους απόχρωσης. Ακολουθόντας μια τυπική διατροφή θα παραγάγει κατα μέσο όρο, μόνο ένα αυγό εβδομαδιαίως. Ακολουθόντας όμως διατροφή πλούσια σε ποσοστά ζωικής πρωτεϊ'νης και λίπος, παράγει ένα αυγό ημερησίως και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Είναι σχετικά μικρόσωμο, μόνο 1,8 έως 2,2 κιλ. Το πιό διακεκριμένο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτών των πτηνών είναι το ασυνήθιστο φτέρωμά του. Είναι επίσης δημοφιλές για τη μακριά, κομψή ουρά του. Απαντάται και στα μικρόσωμα και στα τυποποιημένα μεγέθη πουλερικών.

   

Κότα Araucana

Η κότα Araucana, επίσης γνωστή στις ΗΠΑ ως νότιοαμερικανική Rumpless (”ατσαλάκωτη”), είναι ένα είδος κότας που δημιουργήθηκε στη Χιλή. Το Araucana είναι συχνά συγκεχυμένο με άλλα πτηνά, ειδικά με το Ameraucana και Easter Egger chickens, αλλά έχει διάφορα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν. Γεννούν μπλε αυγά, έχουν φτερά που σχηματίζουν τούφες κοντά στα αυτιά τους, και έχουν μονή ουρά.

Το μέσο βάρος ενός αρσενικού είναι περίπου 2,2 κιλ. και του θηλυκού 1,8 κιλ. Για να συμμορφωθούν με τα βορειοαμερικανικά πρότυπα δεν πρέπει να έχουν ουρά. Οι πρόγονοι του σύγχρονου Araucana αρχικά αναπαρήχθησαν από Αραουκάνους Ινδιάνους της Χιλής, ως εκ τούτου το όνομα "Araucana." Το Araucana όπως το ξέρουμε σήμερα είναι ένα υβρίδιο δύο νότιοαμερικάνικων φυλών: της Collonca (ένα κοτόπουλο που γεννά μπλέ αυγά, χωρίς ουρά, με γυμνό μέτωπο) και το Quetro (ένα κοτόπουλο που γεννά ροζ-καφετί αυγά, έχει ουρά και τούφες στα αυτιά).

   

Κότα Brahma

Η Brahma είναι μια Ασιατική φυλή κότας, που δημιουργήθηκε στην περιοχή Brahmaputra της Ινδίας. Η προέλευσή τους είναι ασαφής, αλλά θεωρούνται συγγενή με το Jungle Fowl (Gallus Gigantus) και το Cochin.

Η πρώτη Brahma παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ προερχόμενη από την Ινδία το 1846, και χρησιμοποιήθηκε για το κρέας της και τη μεγάλη παραγωγή αυγών ακόμη και κατά τη διάρκεια των χειμωνιάτικων μηνών, αν και σήμερα χρησιμοποιούνται κυρίως για διακοσμητικούς λόγους.

Η κότα Brahma είναι ογκώδης στην εμφάνιση, εν μέρει εξ’ αιτίας του άφθονου, χαλαρού φτερώματος και των επενδυμένων με φτερά ποδιών και πατουσών. Τα αρσενικά ζυγίζουν μόνο 1,8 κιλά, και τα θηλυκά ζυγίζουν 1,36 κιλά. Είναι ήρεμα, φιλικά πουλιά ιδανικά για κατοικίδια ζώα ή πτηνά έκθεσης.

   

Κότα Silkie

Η κότα Silkie (ή silky, δηλαδή μεταξωτή) είναι ένα είδος που ξεχωρίζει για το μοναδικό, χνουδωτό φτέρωμα του, το οποίο λέγεται ότι έχει υφή μεταξιού. Η φυλή έχει διάφορες άλλες ασυνήθιστες ιδιότητες, όπως η σκούρο μπλε σάρκα και τα οστά, μπλε λοβοί, και πέντε δάχτυλα σε κάθε πόδι (τα περισσότερα κοτόπουλα έχουν μόνο τέσσερα). Εκτός από τα διακριτικά φυσικά χαρακτηριστικά τους, οι Silkies είναι ευρέως γνωστές για την ήρεμη, φιλική ιδιοσυγκρασία τους.

Γεννούν μόνο περίπου τρία αυγά εβδομαδιαίως, έτσι χρησιμοποιούνται συνήθως για να εκκολάψουν τα αυγά από άλλες κότες και είδη πουλιών. Δημιουργήθηκε πιθανότατα στην Κίνα, όμως και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής ασίας διεκδηκούν την προέλευσή της. Η πρώτη γραπτή μαρτυρία της φυλής προέρχεται από το Μάρκο Πόλο, η οποία ανέφερε τα κοτόπουλα με φτέρωμα-γούνα, σε ασιατικές ταξιδιωτικές περιγραφές του στο 13ου αιώνα. Το Silkie θεωρείται συχνά ένα μικρόσωμο είδος, αλλά αυτό ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή. Εντούτοις, ακόμη και ένα "μεγάλο" Silkie είναι σχετικά μικρό κοτόπουλο, με τα τυποποιημένου μεγέθους αρσενικά να ζυγίζουν μόνο 1,8 κιλά, και τα θηλυκά να ζυγίζουν 1,36 κιλά.

Το πάρκο λειτουργεί κάθε Σάββατο, Κυριακή και αργίες, με ωράριο 10:00-20:00.

Σαγέικα Πάτρας
Κιν. : 6932 229118
Τηλ.: 2610 222235
E-mail: ippocamilospark@gmail.com
Βρείτε μας στο χάρτη
Δείτε το βιντεάκι μας
Ακολουθείστε μας
  
 
Copyright © 2014 - 2024 ΙΠΠΟΚΑΜΗΛΟΣ - Πάρκο Αναψυχής - Σχολή Ιππασίας - Πάτρα