Loading...

Φασιανοί

Χρυσός Φασιανός (Golden Pheasant)

Ο χρυσός φασιανός, γένους chrysolophus pictus, απαντάται στα δάση και βουνά της δυτικής Κίνας, καθώς επίσης τη Μεγάλη Βρετανία και αλλού. Ο μέσος ενήλικας έχει μήκος 90 έως 105 εκ. και ουρά η οποία αποτελεί τα 2/3 του συνολικού μήκους του. Είναι διακριτό είδος, με το χρυσαφί λοφίο και πλάτη και λαμπερό κόκκινο σώμα. Έχει κίτρινα πόδια και ράμφος.

Παρά την εντυπωσιακή εμφάνιση των αρσενικών, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αυτά τα σπάνια πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον, που είναι πυκνά κωνοφόρα δάση με αραιή χαμηλή βλάστηση. Αν και μπορούν να πετάξουν σε μικρές αποστάσεις, είναι αδέξιοι στην πτήση και περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο έδαφος. Οι χρυσαφί φασιανοί γεννούν 8-12 αυγά τη φορά τα οποία εκκολάπτουν για 22-23 ημέρες. Τρέφονται συνήθως με μούρα, προνύμφες εντόμων, σπόρους και διαφόρων τύπων φυτά.

   

Κίτρινος Φασιανός (Yellow Golden Pheasant)

Ο κίτρινος φασιανός, γένους chrysolophus pictus, απαντάται στα δάση και βουνά της δυτικής Κίνας, καθώς επίσης τη Μεγάλη Βρετανία και αλλού. Ο μέσος ενήλικας έχει μήκος 90 έως 105 εκ. και ουρά η οποία αποτελεί τα 2/3 του συνολικού μήκους του. Είναι διακριτό είδος, με το χρυσαφί λοφίο και πλάτη και κίτρινο σώμα. Έχει κίτρινα πόδια και ράμφος.

Παρά την εντυπωσιακή εμφάνιση των αρσενικών, είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αυτά τα σπάνια πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον, που είναι πυκνά κωνοφόρα δάση με αραιή χαμηλή βλάστηση. Αν και μπορούν να πετάξουν σε μικρές αποστάσεις, είναι αδέξιοι στην πτήση και περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο έδαφος. Οι κίτρινοι φασιανοί γεννούν 8-12 αυγά τη φορά τα οποία εκκολάπτουν για 22-23 ημέρες. Τρέφονται συνήθως με μούρα, προνύμφες εντόμων, σπόρους και διαφόρων τύπων φυτά.

   

Φασιανός της Λαίδης Amherst (Lady Amherst's Pheasant)

Ο φασιανός ‘Lady Amherst's’ , γένους amherstiae Chrysolophus, ανήκει στην οικογένεια Phasianidae. Είναι εγγενής στη νοτιοδυτική Κίνα και την Αγγλία. Το ενήλικο αρσενικό έχει μήκος 100-120 εκ., με ουρά 80 εκατ. του συνολικού μήκους. Ξεχωρίζει από το μαύρο ασημί κεφάλι, τη μακριά γκρίζα ουρά και γλουτούς, και το κόκκινο, μπλε, λευκό και κίτρινο σώμα . Αυτό το είδος συσχετίζεται πολύ με το χρυσό φασιανό.

Το θηλυκό είναι λιγότερο ελκυστικό, με ένα πιό θαμπό διαστισμένο καφετί φτέρωμα. Παρά την ελκυστική εμφάνιση του αρσενικού, αυτοί τα πουλιά είναι πολύ δύσκολο να ειδωθούν σε φυσικό τους βιότοπο, ο οποίος είναι πυκνά, σκοτεινά δάση με το παχύ χαμόκλαδο. Τρέφονται στο έδαφος με σιτάρι, φύλλα και ασπόνδυλα, και φωλιάζουν στα δέντρα τη νύχτα. Ενώ μπορούν να πετάξουν, προτιμούν να τρέξουν, αλλά εάν τρομάζουν μπορούν ξαφνικά να εκτιναχθούν προς τα πάνω με τη μεγάλη ταχύτητα, με έναν διακριτικό ήχο φτερών

   

Φασιανός του Reeve (Reeve's Pheasant)

Ο φασιανός Syrmaticus reevesii, γνωστός και ως Reeve’s απαντάται σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Κίνας, καθώς και τη βόρεια Αμερική, τη Χαβάη και την κεντρική Ευρώπη. Το Φθινόπωρο και το χειμώνα σχηματίζει δεκαμελή κοπάδια, τα οποία σκορπίζουν το Μάρτιο με την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου. Είναι κυρίως μονογαμικό ζώο.

Τα θηλυκά γεννούν 6-10 αυγά, των οποίων η εκκόλαψη διαρκεί 24-25 ημέρες, και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του θηλυκού. Το πάνω μέρος του σώματός του είναι χρυσαφί καστανό με μια μαύρη γραμμή στο τελείωμα του κάθε φτερού, ενώ το άνω μέρος του στήθους του είναι πιο σκούρο καστανό προς το μαύρο και τα πλευρικά φτερά και του κάτω μέρους του στήθους είναι άσπρα με μαύρες άκρες. Τα αρσενικά έχουν μεγάλη μακριά ουρά με άσπρες και μαύρες ρίγες, λευκό κεφάλι και λαιμό, κυκλωμένο από μια ευδιάκριτη μαύρη μάσκα ανάμεσα στα μάτια και ένα μαύρο κολάρο γύρω από το λαιμό. Είναι παμφάγος, τρώγοντας φρούτα, φύλλα, άνθη, έντομα, σαλιγκάρια και σκουλήκια.

   

Ασημένιος Φασιανός (Silver Pheasant)

Ο ασημένιος φασιανός, nycthemera Lophura είναι ένας μεγάλος, μήκους περίπου 125 εκατ., άσπρος φασιανός με γυμνό κόκκινο δέρμα προσώπου, κόκκινα πόδια και στιλπνό Μαύρο φτέρωμα στο κάτω μέρος του σώματος.

Το αρσενικό ξεχωρίζει με την άσπρη, μακριά ουρά και το μαύρο λοφίο του. Τουλάχιστον δύο έτη απαιτούνται για να αναπτυχθεί το πλήρες φτέρωμα του αρσενικού. Το θηλυκό είναι καφετί με μια μαύρη ρίγα στο λοφίο. Ο ασημένιος φασιανός κατοικεί στα ορεινά δάση της ηπειρωτικής Νοτιοανατολικής Ασίας και την Κίνα.

   

Φασιανός του Swinhoe (Swinhoe's Phasant)

Ο φασιανός του Swinhoe (Lophura swinhoii) ανήκει στην υποοικογένεια pheasant της οικογένειας Phasianidae, και απαντάται στην Ταϊβάν, ενώ ανεπίσημα αποκαλείται και ως εθνικό πουλί της Ταϊβάν. Ο αρσενικός είναι ένα θεαματικό πουλί, έχοντας γυαλιστερό μαύρο φτέρωμα με μεταλλική μπλε λάμψη και ένα έντονο και διακριτό μοτίβο από λευκά τμήματα στην άνω πλάτη, το λοφίο και τα κεντρικά φτερό της ουράς. Οι ώμοι του είναι καστανέρυθροι, τα πόδια βαθυκόκκινα και το πρόσωπο είναι έντονο κόκκινο. Η περίοδος αναπαραγωγής διαρκεί από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο.

Το θηλυκό γεννά 2-6 αυγά τα οποία εκκολάπτονται για 25-28 ημέρες. Τα νεαρά αφήνουν την φωλιά από δύο έως τριών ημερών. Η διατροφή του περιλαμβάνει βελανίδια, μούρα, μπουμπούκια, φύλλα, και άλλα φυτικά στοιχεία, καθώς επίσης σκουλήκια, σαρανταποδαρούσες, τερμίτες και άλλα έντομα.

Το πάρκο αυτή την περίοδο λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωι έως τις 9 το βράδυ και οι πισίνες με ωράριο 11:30-19:30!
Καλό καλοκαίρι!

 

Σαγέικα Πάτρας
Κιν. : 6932 229118
Τηλ.: 2610 222235
E-mail: ippocamilospark@gmail.com
Βρείτε μας στο χάρτη
Δείτε το βιντεάκι μας
Ακολουθείστε μας
  
 
Copyright © 2014 - 2024 ΙΠΠΟΚΑΜΗΛΟΣ - Πάρκο Αναψυχής - Σχολή Ιππασίας - Πάτρα