Loading...

Παπαγάλοι

Παπαγάλος Ringneck

O αυστραλιανός παπαγάλος Ringneck (zonarius Barnardius) είναι εγγενής Αυστραλία. Εκτός από τις ακραίες τροπικές και ορεινές περιοχές, το είδος έχει προσαρμοστεί και επιβιώνει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Δύο είδη αναγνωρίστηκαν στο γένος Barnardius, ο παπαγάλος του Λίνκολν (Port Lincoln Parrot - zonarius Barnardius) και το Mallee Ringneck (barnardi Barnardius), αλλά τα δύο είδη διασταυρώθηκαν θεωρούνται τώρα ένα είδος. Τα υποείδη του αυστραλιανού Ringneck διαφέρουν αρκετά στο χρωματισμό. Είναι ένα είδος μέσου μεγέθους, μήκους περίπου 33 εκατ.

Το βασικό χρώμα είναι πράσινο, και τα τέσσερα υποείδη έχουν το χαρακτηριστικό κίτρινο δαχτυλίδι γύρω από το λαιμό τα φτερά και η ουρά είναι ένα μίγμα πράσινου και μπλε. Αυτό το είδος τρώει ένα ευρύ φάσμα τροφίμων που περιλαμβάνει νέκταρ, έντομα, σπόρους, φρούτα, και βολβούς.

   

Ring-necked Parakeet

Ο παπαγάλος Ring-necked, γένους Psittacula Krameri Krameri, έχει τέσσερα υποείδη τα οποία διανέμονται κατα μήκος της κεντρικής Αφρικής και της κεντρικής Ασίας, κυρίως στην περιοχή της Ινδίας. Αυτό το μή μεταναστευτικό είδος είναι ένα από λίγα είδη παπαγάλων που έχουν προσαρμοστεί επιτυχώς στους "διαταραγμένους βιότοπους", και αντιστάθηκε στην επίθεση της αστικοποίησης και της αποδάσωσης.Γενικά είναι πράσινος ή μπλέ.

Το πρόσωπό του, ο αυχένας και το πίσω μέρος του κεφαλιού είναι κιτρινωπό πράσινο ή μπλέ. Το φτέρωμά του ποικίλλει σε κιτρνωπό πράσινο ή μπλέ ενώ χαρακτηριστικό όλων των υποειδών είναι το σκούρο κόκκινο ράμφος συχνά με μαύρο στην άκρη. Τα μάτια του περικλέιονται με ένα δαχτυλίδι, ενώ επίσης χαρακτηριστικό είναι το δαχτυλίδι γύρω από το σβέρκο το οποίο είναι συνήθως κόκκινο για τα πράσινα παπαγαλάκια και γαλάζιο για τα μπλέ.

Τα πόδια του είναι γριζοπράσινα. Έχει μήκος 40 εκ. μαζί με τα φτερά της ουράς και έκταμα φτερών 15-17 εκ. Στην άγρια φύση ο παπαγάλος Ring-necked τρέφεται με φρούτα, λαχανικά, καρύδια, μούρα και σπόρους.

   

Παπαγαλάκι Budgerigar (Melopsittacus Undulatus)

Το παπαγαλάκι Budgerigar ή κοινό, γένους Melopsittacus undulatus, είναι ένας μικρό παπαγάλος και το μόνο είδος στο αυστραλιανό γένος Melopsittacus. Ένας μικρός με μεγάλη ουρά, κυρίως πράσινο και κίτρινο πουλί με μαύρα στίγματα πάνω στα φτερά και τους ώμους, απαντάται όμως σε μια ποικιλία μορφών και συνδυασμών χρωμάτων.

Έτσι, μπορεί να είναι μπλε και άσπρο, όλο κίτρινο , όλο τα λευκό, ή σε διάφορους άλλους συνδυασμούς χρω- μάτων. Ορισμένοι μάλιστα έχουν αναπτύξει ένα μικρό λοφίο. Στην άγρια φύση, η διατροφή του βασίζεται κυρίως σε σπόρους. Ζει ακόμα και στα ξηρά μέρη της Αυστραλίας και έχει επιζήσει για τα τελευταία πέντε εκατομμύρια χρόνια στις σκληρές συνθήκες της εν λόγω ηπείρου.

Έχει μήκος 18 εκ. και ζυγίζει 30-40 γρ. Σε αιχμαλωσία το προσδόκιμο ζωής είναι 5-8 χρόνια, ενώ έχουν καταγραφεί παπαγαλάκια 15-20 ετών υπό καλή φροντίδα. Γεννούν 4-6 αυγά τα οποία κυοφορούνται 18-21 ημέρες, ενώ σε 18-20 ημέρες γεννιούνται τα μικρά, τα oποία είναι τυφλά, χωρίς φτέρωμα και χρειάζονται τη φροντίδα της μητέρας τους, ώστε σε 30 περίπου ημέρες αργότερα να είναι έτοιμα να πετάξουν.

   

Παπαγάλος Cockatiel

O παπαγάλος Cockatiel (Nymphicus hollandicus), γνωστός επίσης ως Quarrion και Weiro, είναι το μικρότερο είδος cockatoo ενδημικό στην Αυστραλία.Πρόκειται για βραβευμένο ως κατοικίδιο ζώο και παπαγάλο-σύντροφο σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ είναι σχετικά εύκολο να αναπαραχθεί.

Ο Cockatiel απαντάται στην Αυστραλία σε υγρότοπους και θαμνότοπους. Έχουν γκρί ή λευκό φτέρωμα, κιτρινωπό κεφάλι και γκριζωπά πόδια. Έχουν επίσης πορτοκαλί στα μάγουλα και λοφίο γκριζωπής απόχρωσης. Ο Cockatiel έχει μακριά φτερά ουράς, περίπου ίσα με το μισό του συνιλικού του μήκους.

Με μήκος 30-33 εκ. ο παπαγάλος Cockatiel είναι το μικρότερο και το μοναδικό είδος Cockatοο τύπου parakeet. Το προσδόκιμο ζωής είναι 15-20 χρόνια.

   

Fischer's Lovebird

Ο παπαγάλος του Fischer (fischeri Agapornis) είναι ένα μικρό είδος παπαγάλου γένους Lovebird. Ανακαλύφθηκε προς το τέλος του 1800, και αρχικά αναπαράχθηκε στις Η.Π.Α. το 1926. Πήρε το όνομά του από το γερμανό εξερευνητή Gustav Fischer.

Έχει πράσινη πλάτη, στήθος και φτερά. Ο λαιμός του είναι χρυσό-κίτρινο το οποίο πρός τα πάνω, γίνεται σκοτεινό πορτοκαλί. Η κορυφή του κεφαλιού είναι πράσινη, και το ράμφος του ανοιχτό κόκκινο. Η ανώτερη επιφάνεια της ουράς έχει πορφυρά ή μπλε φτερά. Έχει έναν άσπρο κύκλο γυμνού δέρματος γύρω από τα μάτια του. Τα νεαρά μοιάζουν πολύ με τους ενηλίκους, εκτός από το γεγονός ότι είναι πιό θαμπά και η βάση της κάτω γνάθου έχει καφετιά σημάδια.

Είναι ένα από τα μικρότερα lovebirds, περίπου 14 εκατ. σε μήκος και βάρους 43-58 γρ. Είναι εγγενές σε έναν μικρό τομέα της ανατολικής κεντρικής Αφρικής, και στη Λίμνη Βικτώρια, στη βόρεια Τανζανία. Τρέφεται με μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων και φρούτων.

   

Masked Lovebird

Το Masked Lovebird είναι ένα είδος παπαγάλου lovebird γένους personatus Agapornis. Είναι εγγενής στη βορειοανατολικη Τανζανία, και έχει εισαχθεί στο Μπουρούντι και την Κένυα.

Είναι ένας κυρίως πράσινος μικρός παπαγάλος, μήκους περίπου 14,5 εκατ.. Η απόχρωση του φτερώματός του κυμαίνεται από σκούρο σε ανοιχτό πράσινο, από το πάνω μέρος του σώματος προς τα κάτω. Το κεφάλι του είναι μαύρο, έχει ένα φωτεινό κόκκινο ράμφος και άσπρους δακτύλιους γύρω από τα μάτια. Το κίτρινο του φτέρωμα του στήθους του, συνεχίζει γύρω από το λαιμό και τον αυχένα δημιουργόντας ένα κίτρινο περιλαίμιο. Το αρσενικό και το θηλυκό έχουν την ίδια εξωτερική εμφάνιση.

Τα αυγά του είναι άσπρα και γεννά συνήθως τέσσερα έως πέντε τη φορά. Το θηλυκό επωάζει τα αυγά για περίπου 23 ημέρες και οι νεοσσοί αφήνουν τη φωλιά περίπου 42 ημέρες μετά την εκκόλψη. Η μπλε ποικιλία βρέθηκε αρχικά στην άγρια φύση τη δεκαετία του '20 και είναι η παλαιότερη γνωστή γένους lovebird.

   

Rosy Faced Lovebird

Το Rosy-faced Lovebird (roseicollis Agapornis), επίσης γνωστά ως Peach-faced Lovebird, είναι ένα είδος lovebird που απαντάται στις ξηρές περιοχές της νοτιοδυτικής Αφρικής όπως η Έρημος Namib.

Είναι ένα αρκετά μικρό πουλί, 17–18 εκατ. με μέσο μήκος φτερών 106 χιλ. και μήκους ουράς 44–52 χιλ. Είναι άγρια πουλιά, συνήθως πράσινα με μπλε γλουτούς. Το πρόσωπο και ο λαιμός είναι ρόδινοι, σκοτεινότεροι στο μέτωπο και επάνω από το μάτι. Το ράμφος του δεν χρωματίζεται ιδιαίτερα, Η ίριδα είναι καφετιά και τα πόδια και τα πόδια είναι γκρίζα.

Γεννούν 4-6 αυγά μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου και είναι λευκά. Επωάζονται για περίπου 23 ημέρες. Τα νέα πουλιά εγκαταλείπουν τη φωλιά μετά από 43 ημέρες. Τρέφονται με ποικίλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, σπόρων, και φρούτων.

   

Red-headed Lovebird

Το Red-headed Lovebird (pullarius Agapornis) επίσης γνωστό ως Red-faced Lovebird είναι μέλος του γένους Agapornis, μια ομάδα γνωστή συνήθως ως Lovebirds. Όπως άλλα lovebirds είναι εγγενές στην Αφρική. Έχει μήκος 15 εκατ. Είναι ένας συνήθως πράσινος παπαγάλος.

Έχει μια καλά οροθετημένη κόκκινη περιοχή στο κεφάλι του που επεκτείνεται από την κορυφή του ράμφους έως το μέτωπο, και επεκτείνεται στο αριστερά και δεξιά μέχρι τα μάτια. Έχει τα γκρίζα πόδια. Η εσωτερική πλευρά των φτερών είναι πιό ανοιχτό πράσινο.

Το θηλυκό έχει τον πορτοκαλί χρωματισμό στο κεφάλι. Το ενήλικο αρσενικό έχει κόκκινο ράμφος και το θηλυκό έχει ένα χλωμότερο κόκκινο ράμφος. Κάνει τη φωλιά του κοντά σε φωλιά τερμητών, συνήθως σε ένα δέντρο ή μερικές φορές στο έδαφος. Για να κάνει μια φωλιά το θηλυκό σκάβει μια σήραγγα μήκους 30 εκατ. μέσα στη φωλιά τερμιτών δημιουργώντας μια αποικία με άλλα lovebirds.

   

Ερυθρό Macaw

Το ερυθρό Μακάου (Macaw (Ara macao)) είναι ένας μεγάλος, ζωηρόχρωμος παπαγάλος. Είναι εγγενές στα υγρά αειθαλή δάση στους αμερικανικούς τροπικούς κύκλους. Απαντάται σε εύρος που επεκτείνεται από το ακραίο νοτιοανατολικό Μεξικό στον αμαζόνειο του Περού, τη Βολιβία και τη Βραζιλία στα πεδινά από 500μ. έως και 1.000μ. υψόμετρο.

Το φτέρωμά του είναι κυρίως κόκινο, συνδυασμένο με μπλέ κίτρινο και πράσινο. Τρέφεται συνήθως με φρούτα και σπόρους, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων, σκληρών σπόρων. Μπορεί να ζήσει μέχρι 75 έτη στην αιχμαλωσία, αν και, μια πιό χαρακτηριστική διάρκεια ζωής είναι 40 έως 50 έτη. Γεννά δύο ή τρία άσπρα αυγά σε μια κοιλότητα δέντρων.

Το θηλυκό επωάζει τα αυγά για περίπου 28 ημέρες, και οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά περίπου 90 ημέρες μετά από από τη γέννησή τους και αφήνουν τους γονείς τους για ένα έτος αργότερα.

   

Κίτρινο Macaw

Το μπλε-κίτρινο Macaw (ararauna Ara), επίσης γνωστό ως μπλε-χρυσό Macaw, είναι μέλος της ομάδας μεγάλων νεοτροπικών παπαγάλων, γνωστών ως macaws. Απαντάται στα τροπικά δάση της Ν.Αμερικής από το Τρινιδάδ και τη Βενεζουέλα έως τη Βραζιλία, Βολιβία, Κολομβία, και Παραγουάη, καθώς επίσης και στην Κεντρική Αμερική, εκτός του Παναμά.

Έχει μήκος 76–86 εκ. και ζυγίσει 900 έως 1300 γρ. Είναι ζωηρό στην εμφάνιση με μπλε φτερά ουρά, σκούρο μπλε πηγούνι, χρυσά κατώτερα μέρη και πράσινο μέτωπο. Το ράμφος του είναι μαύρο, και πολύ ισχυρό για τη συντριβή των καρυδιών. Το γυμνό πρόσωπο του είναι άσπρο, γίνοντας ρόδινο στα συγκινημένα πουλιά, και ευθυγραμμισμένος με τα μικρά μαύρα φτερά. Είναι μονογαμικός. Φωλιάζει σε τρύπες δέντρων και το θηλυκό γεννά δύο ή τρία αυγά.

Το θηλυκό επωάζει τα αυγά για περίπου 28 ημέρες, και οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά περίπου 90 ημέρες μετά από την εκκόλαψη. Τρέφεται με σπόρους, καρύδια, ξηρούς καρπούς, φρέσκα λαχανικά και τα φρούτα.

Το πάρκο λειτουργεί κάθε Σάββατο, Κυριακή και αργίες, με ωράριο 10:00-20:00.

Σαγέικα Πάτρας
Κιν. : 6932 229118
Τηλ.: 2610 222235
E-mail: ippocamilospark@gmail.com
Βρείτε μας στο χάρτη
Δείτε το βιντεάκι μας
Ακολουθείστε μας
  
 
Copyright © 2014 - 2024 ΙΠΠΟΚΑΜΗΛΟΣ - Πάρκο Αναψυχής - Σχολή Ιππασίας - Πάτρα