Loading...

Θηλαστικά

Καγκοουρό (Red Kangaroo)

Τα γκρίζα καγκουρό απαντώνται στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, σε όλο Queensland με εξαίρεση το δυτικό Cape York, της νότιας Ουαλίας, και της βόρειο-ανατολικής Τασμανίας. Υπάρχει μεγάλος διμορφισμός στο μέγεθος, με τα αρσενικά να κυμαίνονται από δύο φορές ως τρεις φορές τη μάζα ενός μέσου θηλυκού.

Τα θηλυκά ζυγίζουν συνήθως μέχρι περίπου 40 κλ, ενώ τα αρσενικά, υπερδιπλάσσιου βάρους, έως 90 κλ. Είναι φυτοφάγα και τρώνε μια ευρεία ποικιλία χλωρίδας από χλόες μεχρι και πώες (πλατύφυλλα χορτάρια που αναπτύσσονται σε πεδιάδες και λιβάδια).

Η κύρια επιλογή τροφής, εντούτοις, είναι χλόη, η οποία αναπτύσσεται σε πεδιάδες όπου συνήθως τα καγκουρό συχνάζουν. Στην αιχμαλωσία μπορούν επίσης να τραφούν με φρούτα, αν και αυτό δεν είναι μέρος της συνηθισμένης διατροφής τους στην άγρια φύση.

   

Μαϊμού Marmoset

Η μαϊμού marmoset (Callithrix aurita) γένους Callitrichidae, απαντάται στα δάση της νότιας Αμερικής. Έχει εντυπωσιακές τούφες στα αυτιά, χρώματος λευκού ή κιτρινωπού.

Οι πλευρές της κεφαλής είναι μαύρες με πυκνό τρίχωμα, ενώ στην κορυφή είναι άσπρη. Το υπόλοιπο σώμα είναι σκούρο καφέ, με εξαίρεση την ουρά, η οποία είναι γκρι με μαύρες ρίγες. Οι ομάδες του αυτού του είδους μπορεί να αποτελούνται είτε από ένα ζεύγος αρσενικού-θηλυκού, είτε από ένα αρσενικό με πολλές συντρόφους.

Κατά μέσο όρο γεννούν δύο μικρά κατά τη διάρκεια της άνοιξης, κάθε χρόνο, μετά από κύηση διάρκειας 170 ημερών. Η διατροφή τους περιλαμβάνει μερμήγκια, τερμίτες, προνύμφες, κάμπιες, και έντομα.

   

Μαϊμού Squirrel

Η μαϊμού σκίουρος, γένους Saimiri ζουν στα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Τα περισσότερα συγγενή είδη απαντώνται στην περιοχή του Αμαζονίου, ενώ του είδους oerstedii απαντώνται διάσπαρτα στην Κόστα Ρίκα και Τον Παναμά.

Η γούνα της είναι κοντή και πυκνή, λαδί χρώματος στους ώμους και ανοιχτό πορτοκαλί στην πλάτη και τα άκρα. Ο λαιμός και τα αυτιά είναι άσπρα και το στόμα της μαύρο. Το επάνω μέρος του κεφαλιού της είναι τριχωτό. Ένας μέσος ενήλικας έχει μήκος σώματος 25 έως 35 εκ. και ουρά μήκους 35 έως 34 εκ. Το βάρος ποικίλλει από 750 έως 1100 γρ.

Είναι ζώα κοινωνικά σχηματίζοντας ομάδες έως και των 500 ατόμων. Είναι παμφάγο τρώγοντας κυρίως φρούτα και έντομα, συχνά όμως τρώει καρπούς και μπουμπούκια φυτών, αυγά και μικρά λαχανικά.

Οι θηλυκές γεννούν την περίοδο των βροχών, έπειτα από κύηση 150-170 ημερών. Ο μέσος όρος ζωής τους είναι 15 χρόνια.

   

Κερκοπίθηκος Vervet

Ο κερκοπίθηκος ο πηγέρυθρος ή Vervet (chlorocebus aethiops) απαντάται στην Αφρική από τη Σενεγάλη έως την Αιθιοπία και τη Δημοκρατία Νότιας Αφρικής.

Έχει μήκος σώματος (συμπεριλαμβανομένης της κεφαλής) περίπου 40-60 εκ., μήκος ουράς 30-40 εκ. και βάρος 3-5 κιλά. Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Το πρόσωπό του ειναι συνήθως μαύρο. Το πιο διακριτό χαρακτηριστικό αυτού του είδους είναι το πρασινωπό χρώμα στο πάνω μέρος του προσώπου.

Σε αντίθεση με τα αρσενικά, τα θηλυκά έχουν λίγους συντρόφους κατα τη διάρκεια της ζωής τους. Αν και γνωρίζουμε λίγα για τις αναπαραγωγικές τους συνήθειες, όπως όλα τα πρωτεύοντα, είναι περιοδικά δεκτικά για αναπαραγωγή.

Τα θηλυκά δίνουν έμφαση στη φροντίδα των μικρών τους, αλλά και θα δεχθούν βοήθεια και απο τα άλλα θηλυκά της ομάδας για την εκπλήρωση του μητρικού έργου. Είναι ζώο παμφάγο με κύρια τροφή τα φρούτα, η διατροφή του όμως περιλαμβάνει έντομα, φυτικές ουσίες και περιστασιακά μικρά θηλαστικά και πουλιά.

   

Ελάφι (Dama Dama)

Το ελάφι Dama Dama ζει στην κυρίως στην Ευρώπη, Μικρά Ασία, κατά μήκος των Μεσογειακών ακτών και πιθανόν στη Βόρεια Αφρική και την Αιθιοπία. Έχει ευρέως παρατηρηθεί σε 38 χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, Ευρώπης, Ν.Αφρική, Αυστραλία, Ν.Ζηλανδία και νησιά Φίτζι.

Το μέσο βάρος ενήλικου αρσενικού είναι 67 κιλά και του θηλυκού 44 κιλά. Μήκος σώματος 1,3μ με 1,75μ, μήκος ουράς 15εκ. με 23εκ. και ύψος 90εκ. με 1μ., για τα αρσενικά, ενώ τα θηλυκά είναι λίγο μικρότερα.

Το Dama Dama τρέφεται κυρίως με χλωρίδα χαμηλής βλάστησης, όπως χλόη, η δίαιτά του όμως περιλαμβάνει και φύλλα, χαμηλούς θάμνους, βλαστούς, ακόμα και φλοιό δέντρων.

   

Ινδικός Ακανθόχοιρος (Hystrix Indica)

Ο Ινδικός ακανθόχοιρος (Hystrix Indica) απαντάται στη νοτιοανατολική και κεντρική Ασία και μέρος της Μέσης Ανατολής. Είναι ιδιαίτερα προσαρμόσιμος σε κάθε περιβάλλον. Αν και προτιμούν τις βραχώδεις πλαγιές λόφων, μπορούν επίσης να βρεθούν σε τροπικούς και εύκρατους θαμνότοπους, λιβάδια και δάση. Βρίσκονται επίσης στην οροσειρά των Ιμαλαϊων, σε μέχρι υψόμετρο 2400 μ.

Έχουν βάρος 11 έως 18 κιλ. Κατά μέσον όρο, κεφάλι και σώμα είναι 70-90 εκ., με την ουρά να προσθέτει 8-10 εκ. στο συνολικό μήκος. Το τρίχωμά του τροποποιείται ιδιαίτερα για να διαμορφώσει τα πολλαπλά στρώματα αγκαθιών. Κάθε αγκάθι είναι καφετί ή μαύρο στο χρώμα, με εναλλασσόμενες ζώνες του λευκού. Τα αγκάθια ποικίλλουν σε μήκος, 15 έως 30 εκ.

Η κύηση, κατά μέσον όρο, διαρκεί 240 ημέρες. Γεννιούνται 2-4 μικρά το χρόνο, με τα μάτια τους ανοικτά, και σώμα με κοντά μαλακά αγκάθια. Ο Ινδικός ακανθόχοιρος είναι συνήθως μονογαμικός, και οι δύο γονείς βρίσκονται στο λαγούμι με τον απόγονό τους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η κύρια πηγή τροφής του είναι φυτικό υλικό όλων των ειδών, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των σιταριών, και των ριζών.

   

Λάμα (Lama)

Το λάμα (Llama glama) ή προβατοκάμηλος, είναι θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια των Καμηλιδών, είναι δηλαδή συγγενές της καμήλας. Έχει ύψος 1,20 μ. και βάρος 100 κιλά.

Το τρίχωμά του είναι μακρύ, με χρώμα κοκκινοκάστανο, λευκό ή μαύρο, ανάλογα με το είδος. Το κεφάλι του λάμα είναι κοντό και στενό, με το στόμα να προεξέχει ελαφρά, για να μπορεί να βόσκει, μιας και είναι φυτοφάγο. Το θηλυκό κυοφορεί για 10 μήνες, και γεννάει ένα μόνο μικρό, το οποίο μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει δημιουργήσει δική του οικογένεια.

Ζει στα ψηλά οροπέδια του Περού και της Βολιβίας. Προτιμά γενικά τα ψυχρά κλίματα και δεν κατεβαίνει σε ηλιόλουστες και ζεστές πεδιάδες. Από τους ντόπιους χρησιμοποιούνται σαν μέσα μεταφοράς (τα αρσενικά), καθώς μπορούν να διανύσουν 30 χιλιόμετρα την ημέρα κουβαλώντας πάνω από 60 κιλά.

Επίσης, είναι γενικά υπάκουα ζώα και έχουν καλή ισορροπία, μπορούν δηλαδή να σκαρφαλώσουν σε αρκετά δύσκολα μονοπάτια. Τα θηλυκά δεν χρησιμοποιούνται για την μεταφορά, αλλά για την παραγωγή μαλλιού.

   

Μάρα (Mara)

Σύμφωνα με την παράξενη εμφάνισή του, το patagonian mara έχει γνωρίσματα συμπεριφοράς που είναι πολύ ασυνήθιστα μεταξύ των τρωκτικών. Δραστήριο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό το είδος περνά μεγάλες περιόδους στον ήλιο. Παραμένει άγρυπνο για τα αρπακτικά ζώα, και όταν απειλείται, μπορεί να δραπετεύσει με καλπασμό ή μεγάλη ταχύτητα που επιτυγχάνεται με γρήγορες αναπηδήσεις χρησιμοποιώντας και τα τέσσερα άκρα.

Aυτό το είδος μπορεί να φθάσει στις ταχύτητες 45 χιλ./ ώρα. Το Patagonian mara καταναλώνει ποικίλη βλάστηση, συνήθως τρέφεται με χλόη κατά τη διάρκεια της ημέρας και φωλιάζει σε ένα εγκαταλειμμένο λαγούμι ενός άλλου είδους, ή μεταξύ της πυκνής βλάστησης τη νύχτα.

Μετά από περίοδο κύησης 90 ημερών, το θηλυκό γεννά συνήθως δύο μικρά. Είναι γκριζωπά-καφετιά στο πάνω μέρος του σώματος και λευκό κάτω. Οι γλουττοί έχουν ένα μεγάλο άσπρο μπάλωμα. Έχουν δύσκαμπτο, πυκνό τρίχωμα και πολύ λεπτό στη σύσταση. Eίναι ενδημικό στην Αργεντινή.

   

Κοάτι (Nasua Nasua Coatis)

Το nasua nasua απαντάται στις τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής, από την Κολούμπια και τη Βενεζουέλα ως την Ουρουγουάη, τα βόρεια μέρη της Αργεντινής, και στον Ισημερινό. Στις ανατολικές και δυτικές πλαγιές των βουνών των ‘Ανδεων βρίσκεται σε υψόμετρο 2500μ.

Το τρίχωμά του είναι σκούρο καφέ, γκρίζο και στην κοιλιά άσπρο. Το κεφάλι είναι στενό με μύτη ελαφρώς πρός τα πάνω η οποία επιμηκύνεται, και είναι πολύ εύκαμπτη, επιτρέποντας στο nasua να ψάξει για τροφή. Το ρύγχος είναι καφετί με χλωμά σημεία πάνω, κάτω, και πίσω από το μάτι. Τα αυτιά είναι μικρά και πλαισιωμένα με λευκό εσωτερικά. Οι μακριές ουρές των nasua χρησ

ιμοποιούνται για ισορροπία, και είναι μαύρες – καφέ με κίτρινα δαχτυλίδια. Έχουν παχιά, θαμπή γούνα. Τα ενήλικα είναι 41 έως 67 εκατ. από το κεφάλι ως τη βάση της ουράς, και έχουν ουρά μήκους 32 έως 69 εκατ., ύψος περίπου 30 εκατ. και βάρος 3 - 6 κλ. Το ζευγάρωμα διαρκεί από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο, και τα μικρά γεννιούνται μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου.

   

Κυνόμυς (Praire Dog)

Ο κυνόμυς ή preire dog (cynomys) είναι τρωκτικό και απαντάται στις πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής. Αποτελεί ένα τύπο σκίουρου που ζει στο έδαφος. Είναι εύσωμο τρωκτικό με μήκος 30-40 εκ, μαζί με την κοντή ουρά του, και ζυγίζει 0,5-1,5 κιλά.Τρέφεται με όλα τα είδη λαχανικών και φρούτα. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικό ζώο και σχηματίζει μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Η οικογένεια συνήθως αποτελείται από ένα αρσενικό και 2-4 θηλυκά, τα οποία συμβιώνουν τηρώντας μια αυστηρή ιεραρχία μεταξύ τους. Συχνά επισκέπτεται το ένα το άλλο και αποδίδει χαιρετισμό με ένα σύντομο φιλί. Το σύστημα από λαγούμια που δημιουργεί έχει βάθος έως 5 μ., και δύναται να επεκταθεί αργότερα έως τα 30 μ. Με τη διχρωματική όρασή του μπορεί να εντοπίσει αρπακτικά και να ειδοποιήσει για τον κίνδυνο άλλα prairie dogs από μακριά με την υψίσυχνη φωνή του. Είναι κυρίως φυτοφάγος, αλλά τρώει και έντομα. Γεννούν 1-6 μικρά το χρόνο, τα οποία γεννιούνται τυφλά , χωρίς τρίχωμα και χρειάζονται 30 ημέρες για να απογαλακτιστούν.Κυνόμυς

Ο κυνόμυς ή preire dog (cynomys) είναι τρωκτικό και απαντάται στις πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής. Αποτελεί ένα τύπο σκίουρου που ζει στο έδαφος. Είναι εύσωμο τρωκτικό με μήκος 30-40 εκ, μαζί με την κοντή ουρά του, και ζυγίζει 0,5-1,5 κιλά. Τρέφεται με όλα τα είδη λαχανικών και φρούτα. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικό ζώο και σχηματίζει μεγάλες κοινωνικές ομάδες. Η οικογένεια συνήθως αποτελείται από ένα αρσενικό και 2-4 θηλυκά, τα οποία συμβιώνουν τηρώντας μια αυστηρή ιεραρχία μεταξύ τους. Συχνά επισκέπτεται το ένα το άλλο και αποδίδει χαιρετισμό με ένα σύντομο φιλί. Το σύστημα από λαγούμια που δημιουργεί έχει βάθος έως 5 μ., και δύναται να επεκταθεί αργότερα έως τα 30 μ. Με τη διχρωματική όρασή του μπορεί να εντοπίσει αρπακτικά και να ειδοποιήσει για τον κίνδυνο άλλα prairie dogs από μακριά με την υψίσυχνη φωνή του. Είναι κυρίως φυτοφάγος, αλλά τρώει και έντομα. Γεννούν 1-6 μικρά το χρόνο, τα οποία γεννιούνται τυφλά , χωρίς τρίχωμα και χρειάζονται 30 ημέρες για να απογαλακτιστούν.

   

Ρακούν (Raccoon)

Το ρακούν είναι ένα μέσου μεγέθους θηλαστικό εγγενές στη Βόρεια Αμερική. Ως αποτέλεσμα των διαφυγών και των σκόπιμων εισαγωγών στο μέσος-20ό αιώνα, τα ρακούν τώρα επίσης διανέμονται πέρα από την ευρωπαϊκή ηπειρωτική χώρα, την περιοχή Καύκασου και την Ιαπωνία.

Έχει μήκος σώματος 41 έως 72 εκ. και βάρος 3,6 έως 9,0 κιλ. Δύο από τα πιό διακριτά χαρακτηριστικά του είναι τα εξαιρετικά επιδέξια μπροστινά πόδια του και η μάσκα του προσώπου.

Τα ρακούν είναι παμφάγα και συνήθως νυκτερινά η διατροφή τους αποτελείται περίπου των ασπόνδυλων 40%, των τροφίμων εγκαταστάσεων 33% και των σπονδυλωτών 27%.

Μετά από μια περίοδο κύησης περίπου 65 ημερών, δύο έως πέντε μικρά γεννιούνται την άνοιξη. Αν και τα αιχμάλωτα ρακούν ζουν πάνω από 20 έτη, η μέση υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής τους στην άγρια φύση είναι μόνο 1,8 έως 3,1 έτη.

   

Τσιντσιλά (Chinchilla)

Τα τσιντσιλά είναι νυκτόβια τρωκτικά, ελαφρώς μεγαλύτερα από τους σκίουρους και απαντώνται στα βουνά των Άνδεων στη Νότια Αμερική. Μαζί με τους συγγενείς τους, viscachas , ανήκουν στην οικογένεια Chinchillidae. Στον εγγενή βιότοπό τους, τα τσιντσιλά ζουν σε λαγούμια ή ανάμεσα σε βράχους.

Είναι ευκίνητοι άλτες και μπορούν να πηδήσουν πολύ ψηλά, μέχρι 1,8μ. Τα τσιντσιλά έχουν ποικίλη αμυντική τακτική, συμπεριλαμβανομένου του ψεκασμού των ούρων και της απελευθέρωσης της γούνας εάν κάποιο αρπακτικό τα δαγκώσει.

Στην άγρια φύση, έχουν παρατηρηθεί να τρέφονται με φρούτα, σπόρους, και μικρά έντομα, αν και αυτή η διατροφή θα μπορούσε να ενοχλήσει το πεπτικό τους σύστημα, αφού η διατροφή τους πρέπει να βασίζεται κυρίως στο σανό. Στη φύση, ζουν σε κοινωνικές ομάδες.

Τα τσιντσιλά μπορούν να αναπαραχθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η περίοδος κύησής τους είναι 111 ημέρες, μεγαλύτερη από τα περισσότερα τρωκτικά. Λόγω αυτής της μακροχρόνιας εγκυμοσύνης, τα μικρά γεννιούνται πλήρως μαλλιαρά και με τα μάτια ανοικτά, λίγα σε αριθμό, συνήθως δίδυμα.

   

Iνδικό Χοιρίδιο

Το ινδικό χοιρίδιο (porcellus Cavia), επίσης συνήθως αποκαλούμενο Cavy, είναι ένα είδος τρωκτικού που ανήκει στην οικογένεια Caviidae και το γένος Cavia. Παρά το κοινό τους όνομα, αυτά τα ζώα δεν είναι χοίροι, ούτε προέρχονται από τη Γουινέα.

Δημιουργήθηκαν στις Άνδεις, και μελέτες βασισμένες στη βιοχημεία και υβριδοποίηση προτείνει ότι είναι εξημερωμένοι απόγονοι ενός πολύ σχετικού είδους cavy όπως Aperea Cavia, C. fulgida, ή C. tschudii, και επομένως δεν υπάρχει φυσικά στην άγρια φύση.

Τα ινδικά χοιρίδια είναι μεγάλα τρωκτικά, ζυγίζοντας μεταξύ 700 και 1200 γρ, και μήκος μεταξύ 20 και 25 εκατ. Ζουν κατα μέσο όρο 4-5 έτη, αλλά μπορούν να ζήσουν έως και οκτώ έτη.

Το ινδικό χοιρίδιο είναι σε θέση να αναπαραχθεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, και γεννιούνται 5 μικρά κατα μέσο όρο το χρόνο. Η περίοδος κύησης διαρκεί από 59–72 ημέρες. Τα νεογέννητα κουτάβια είναι καλά ανεπτυγμένα με τρίχωμα, δόντια, νύχια, και μερική όραση.

   

Πρόβατο

Η κατσίκα του Καμερούν ή πυγμαία είναι μια μικρή φυλή αίγας. Αν και παράγει ένα πολύ μεγάλο ποσό γάλατος για το μέγεθός της, και μπορεί να φαγωθεί, δεν χρησιμοποιούνται κυρίως για το γάλα ή το κρέας τους, αντίθετα από μεγαλύτερες φυλές.

Τείνουν να είναι πιό γερές και αναπαράγονται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους με σκοπό είτε τη γαλακτοκομεία είτε την παραγωγή κρέατος. Επίσης μερικές φορές κρατιούνται ως κατοικίδια ζώα. Έχουν στομάχι με τέσσερα διαμερίσματα. Σαν ξεφυλλιστές, οι αίγες είναι παρόμοιες με τα ελάφια και απολαμβάνουν ποικίλη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων των δέντρων.

Είναι αρκετά σκληραγωγημένη, και μπορεί να προσαρμοστεί ουσιαστικά σε όλα τα κλίματα. Τα θηλυκά, ζυγίζουν 23 έως 34 κιλ. και τα αρσενικά, ζυγίζουν 27 έως 39 κιλ. Το ύψος κυμαίνεται από 41 έως 58 εκ. Δημιουργήθηκαν στην Κοιλάδα του Καμερούν στη Δυτική Αφρική. Εισήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από ευρωπαϊκούς ζωολογικούς κήπους τη δεκαετία του '50 για χρήση στους ζωολογικούς κήπους καθώς επίσης και ως ερευνητικά ζώα.

Σαγέικα Πάτρας
Τηλ.: 2693 774010, 2610 222235
Κιν.: 6932 229118
E-mail: info@ippocamilos.gr
Βρείτε μας στο χάρτη
Δείτε το βιντεάκι μας
Ακολουθείστε μας

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

   ΤΟ ΠΑΡΚΟ  EΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΘE ΣΑΒΒΑΤΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ  10:00π.μ.-21:00μ.μ.

 

 


© Copyright 2014 - 2017 ΙΠΠΟΚΑΜΗΛΟΣ - Πάρκο Αναψυχής - Σχολή Ιππασίας - Πάτρα